Nieuws-archief
Aug 8, 2009

BN De Stem: Carnaval als sleutel naar succes?


BERGEN OP ZOOM - De zomer een rustige tijd voor vastenavend- bouwers? Niet voor allemaal. Neem ontwerper (en Mie d'n Oskarwinnaar) Perry Schuurbiers, die gisteravond een sleutel van 1.70 meter ging afleveren in Zundert.

Want in dat dorp wordt juist wél in de zomermaanden gebouwd, voor het jaarlijkse bloemencorso.

"De Zundertse corsowereld lijkt op die van vastenavend", zegt de 26-jarige Schuurbiers. "Alleen bouwen wij met een sjaal om en zij in korte broek."

Achter alle overeenkomsten kwam hij, toen hij op de publiciteitsafdeling van de Antwerpse school Sisa Steven van Erck leerde kennen. Ze bleken allebei bezeten van optochten en praalwagens: Schuurbiers ontwierp al sinds zijn vijftiende bij bouwclub De Waterstraot in Halsteren, Van Erck deed vanaf zijn zeventiende hetzelfde bij buurtschap Laer-Akkermolen in het Zundertse corso.

"Dat klikte natuurlijk", zegt Van Erck. "We brachten over en weer bezoeken aan bouwplaatsen, we bekeken elkaars tekeningen."

Corso- en carnavalswagens bleken veel gemeen te hebben, zegt Schuurbiers. "De afwerking is natuurlijk anders, de thematiek misschien ook. Maar het ontwerpproces is ongeveer hetzelfde, het vormgeven in het groot ook."

Met vaste mede-ontwerper Stefan van Steen verzon Van Erck dit jaar 'Slotact'. Die toont een boeienkoning tijdens zijn laatste ontsnappingspoging: de man strekt zich zo ver mogelijk uit om bij een sleutel te kunnen, waarmee hij zich kan bevrijden. Die sleutel hangt helemaal vooraan op de wagen en zweeft straks negen meter hoog over het publiek heen. "We waren bang dat hij met onze Zundertse bouwmethoden – met betonijzer, papiermaché en een laag bloemen – veel te zwaar zou worden", legt Van Erck uit. "Papier zou bovendien bij de eerste de beste tak scheuren. Dus heb ik Perry eens gevraagd of hij iets op een Bergse manier kon maken."

Schuurbiers dook het bouwkot van de Waterstraot in en kwam er na een paar dagen (en een beetje hulp) met een flinke sleutel weer uit. Van het uiterst lichte materiaal polyester. " En daar komen nu eens geen dahlia's op", zegt Van Erck, die denkt dat vaste corsobezoekers daar niet zo van opkijken. "Je ziet steeds vaker experimenten met andere materialen."

Schuurbiers schat in dat dit niet de laatste samenwerking tussen vastenavend en corso zal zijn. " We kunnen van elkaar leren. Zundert is veel verder met goede figuratie, wij doen al jaren meer met bewegende onderdelen."

Agenda


Sponsors: